Horolezectvo: Prví dvaja členovia expedície na Broad Peak zamierili do Londýna

08.06.2006 Celý región

Vysoké Tatry 8. júna (TASR) - Prví dvaja členovia šesťčlennej expedície tatranských záchranárov na Broad Peak (8047 m) Tomáš Petrík s Jurajom Majerom odcesto...
Vysoké Tatry 8. júna (TASR) - Prví dvaja členovia šesťčlennej expedície tatranských záchranárov na Broad Peak (8047 m) Tomáš Petrík s Jurajom Majerom odcestovali vo štvrtok autobusom do Londýna, odkiaľ budú pokračovať lietadlom do Pakistanu.

Vedúcim výpravy je Peter Šperka, ktorý sa pokúšal o pokorenie Broad Peaku už v roku 1998, no pre víchricu a husté sneženie sa musel vrátiť z výšky 7300 metrov.
Broad Peak zostal po úspešnom výstupe Petra Hámora na Annapurnu (8091 m) poslednou osemtisícovkou, na ktorej ešte nestál slovenský horolezec, čo zdôraznil aj riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga. \"Už dve expedície sa pokúšali o zdolanie Broad Peaku ležiacom blízko druhej navyššej hory sveta K2 na hraniciach Pakistanu a Číny, neuspeli však, \" povedal Janiga.
Členovia HZS a Himalaya club Vysoké Tatry sa rozhodli nadviazať na slávnu tradíciu svojich predchodcov, ktorí v roku 1971 úspešne vystúpili na vtedy prvú československú osemtisícovku - Nanga Parbat (8157 m), ktorý leží taktiež v Pakistane. \"Dúfam, že sa im podarí uzavrieť zoznam 14 najvyšších hôr, na ktorých stáli slovenskí horolezci, \" dodal Janiga, ktorý prezradil aj kuriozitu zo zákulia príprav expedície. \"V rámci kolektívnej zmluvy sa vyjadruje k náhradnému voľnu alebo dovolenke dlhšej ako tri týždne kolektív. Chlapci si zgustli a zhruba 20 minút kolegov naťahovali, že súhlas nedajú, a teda nikde sa nepôjde. \" Pre TASR dodal, že \"divadielko\" pripravovali dva dni vopred.
Okrem športového cieľa expedície - výstupu na vrchol novou cestou, chcú tiež nadviazať spoluprácu s pakistanskou záchrannou službou. To by otvorilo možnosti ďalšieho rozširovania kontaktov medzi Slovenskom a Pakistanom - krajinou bohatou na prírodné zdroje, ktorá potrebuje vybudovať infraštruktúru v doprave, energetike a ďalších odvetviach. Horolezecké expedície sú tiež formou pomoci rozvoju turistiky v zemetrasením ťažko postihnutom Pakistane, čo vláda tejto krajiny vyjadrila aj znížením poplatkov za vrcholy, aby prilákala horolezcov.
Plánovaný odlet slovenskej výpravy z Londýna do Pakistanu je 10. júna, predpokladaný návrat 26. júla. Celkové náklady na predstavujú 1,7 milióna korún. Posledná expedícia tatranských záchranárov v roku 1979 smerovala na vrchol himalájskej Jannu (7 710 m), avšak pre zlé počasie sa výstup nepodaril. O dva roky neskôr zámer doviedli do úspešného konca Robo Gálfy, Ivan Vozárik a Lolo Divald.
 

Vyberte región

mark